Thursday, March 31, 2011

Anak Teruna Inside

Bismillah..

Hari ni nak share video.. Taken last nite masa tengah tengok2 tv..  hehe..

video


Niceee moment. Ada je yang lagi aktif, tapi tak sempat record. Owh losyen mustajab tu sebagai 'indicator' ye. kalau tak nanti tak nampak sangat. Aku selalu letak remote tv dengan losyen mustajab sebab baby lagi suka tendang2 kalau ada benda atas perut. huhu

Tapiiii.. kalau bapaknye letak tangan, takde makna dia nak gerak ye. Terus diammm je. Sombong tau anak teruna aku ni dengan bapak dia. So, abang jarang la dapat rasa baby kick. Kalau rasa pun, just a mild one. huhu..

Okay takat ni dulu baibaibai =D

Saturday, March 26, 2011

Hasil Belian Minggu Ini

Korang korang dengar la ni. Tak sangka, ni entry aku yang ke 89 dah yeszza.. Agak2 bila la nak capai entry yang ke-100 eyh. Nak buat kenduri kesyukuran la hehe..

Okay tipu je.

Eh, apesal aku update blog di hari minggu ye? Hm, abang dah keluar, pergi cari rumah. Abang tak kasi aku ikut, sebab dia cakap panas nanti aku penat pehtu kang malam2 sebokkk nak mintak picit2. hehe yelah2, cayang tak ikut.. Dok rumah ni je ha..

Tapi kan, buat masa ni aku tak la rasa macam cepat penat ke apa. Kalau macam kat sekolah tu, boleh je naik tangga dari ground floor terus ke tingkat 3 hohoh.. Berdiri 4 masa straight kalau kelas non-stop pun okay lagi setakat ni. Cumanya, masa aku dah balik sekolah time relax2 tu, ha, barula terasa lenguh2 sikit kat betis and kaki.. Kiranya masa buat tu tak rasa penat pun, lepas tu baru rasa.

Okay, kan dalam entry lepas kat bawah ni aku cerita dah 'ter'order cloth diapers kan.. Aku cakap nak kumpul sebulan dalam 2-3 keping kan.. Tapi, aku dah terbeli 5 keping terus! uhuhu sebabnya, kalau beli 5 baru dia kurang harga. Kurang banyak pulak tu. Contohnya kalau beli satu RM28, beli 5 RM23. haaa dah jimat berapa ringgit di situ..





First collection



Yang printed 3 kat atas tu brand yang sama, yang hijau brand lain, merah brand lain. Harga lebih kurang je, tapi kain kat bahagian dalam tu memang berbeza la jugak.. Aku saja beli lain2 brand, boleh test kan brand mana yang sesuai. Tapi setakat yang ada ni, aku rasa yang paling sedap pakai macam yang merah tu je.. Tapi tak tahu la bila dah guna nanti macamana, kotoran senang tanggal ke tidak.

Tapiii.. yang paling aku suka yang corak jeans tu hehehe sangat stylo aku rasa. Yang tu jenis velcro, yang ada zip zap tu, yang lain semua jenis button. Saje beli 2 jenis nak try yang mana best =).
Owh, corak askar haruslah terselit satu untuk mengambil hati daddy si tukang basuh =P





Haaa.. stylo kan kan kan.. Sila angguk semua orang! hehe
Okay settle pasal CD. Hm, lepastu, malam tadi plan nak tengok Merong Mahawangsa, tengok jadual kat website dia kata pukul 10:15pm, sekali kitorang sampai2 midvalley tengok2 show tu pukul 09:25, tiket plak tinggal 11 je, and beratur adelah dalam 40 orang. Next show pukul 12:10am, terus cancel nak tengok huhu sedey.. Turun tingkat bawah tu nak ajak abang makan Noodle Station. Tapi tertarik pulak nak masuk Reject Shop sekejap. Tengok2, maka terbeli baju baby yang pertama!! hehe beli rompers murah gila sebab saje beli satu nak ambil mood.









Hehe yang ni aku mengaku memang tak comel pun, takpelah, buat baju basahan je. Harga RM9. Abang pergi bayar, RM6.30 je, sebab rupanya ada diskaun 30% T.T cute!, sukeee..

Kesimpulannya ni la yang kitorang dah kumpul untuk minggu ni








Huwaaaa excited sudahhh.. Ahaaks! Esok, aku ada antenatal class. hehe.. macam tak pecaya je kitorang nak pergi kelas tu. Abang lagila, siap cakap tak nak pergi sebab segan. Takde makna nak segan2 okehh.. Lepastu lepas class, terus nak pergi Anakku warehouse sale dekat Subang. Makanya, hari ni kena siapkan iron2 baju kerja aku and abang untuk next week. Esok dah tak sempat. Owh ye, petang ni ada appointment detail scan kat UMRA. Ala, scan yang 3-D tu.. Tapi kalau abang penat sangat nanti, tangguh dulu la kot.. Kalau jadi pergi hari ni, nanti aku upload pic kat blog eyh! =D

Heheh lepastukan, aku nak letak gambo latest aku ni.. Untuk kenangan di masa hadapan hehe poyo









Ni gambar ahad lepas, kat hot air balloon putrajaya.. Tembam gilaaa... tak tak. aku rasa tudung tu yang salah. Cutting dia tak sesuai dengan muka aku. Haha sudahlah lynn!

With abang hehe.. eeee.. hidungku kembang sudaa

Haaa.. ni paling baru sekali, semalam kat Noodle Station. Me at 24weeks @6 months
Cit, caption tak buleh blah, 'me at 24 weeks' ahaha dah jadi blog mak-mak dah blog ini yee..

Owh, gambar full view memang takde, bukan taknak letak tau.. Nanti kalau ada aku tempek la buat kenangan ye..

Okay, tu saje untuk minggu ini. Jumpa lagi minggu hadapan bai bai bai.. Have a fantastic weekend kawan2!

Friday, March 18, 2011

Pembetulan

Bismillah..

Waaaa.. kenapa dah hari Jumaat? Kenapa kenapa? *hantuk2 kepala kat dinding*
Means lagi 2 hari je lah ni dapat bersenang lenang kat rumah ye.. sadis sadis

Owh pasal tajuk pembetulan kat atas.. Tadi chat2 dengan kawan sekolah rendah, dia ingat abang kerja askar! kekeke.. Memang, ramai orang ingat abang kerja askar. Tapi mereka lupa.. askar badannya tough2 oke.. Abang... hmmm... =P

Takdelah, abang bukan askar.. dia government servant/employee tapi bukan askar. hah amek kau 2 kali penafian di situ.. Tapi abang minattttt sangat2 tentang askar2 ni.  Aku rasa start nye ialah masa dia join PALAPES masa belajar kat UM dulu. Sampai sekarang, desktop laptop pun letak gambar masa PALAPES. Facebook pun banyak gambar askar. Pilih sarung tilam anak pun corak askar. Tegedik2 plak tu nak corak tu jugak jugak. Haha.. layannn..

Hm, ni aku nak cerita ni, kan aku sepatutnya pindah rumah ke Dutamas awal bulan 4 ni. So semalam abang call la tuan rumah tu saje nak follow up. Tiba2, dia boleh cakap rumah tu belum siap repair lagik! And the worse is, dia tak tahu bila kami boleh masuk! Haishhh.. mendidih betul la.. Memang masa deal awal bulan 3 haritu, dia cakap pipe bocor sikit. Dahtu dia yang suruh masuk awal bulan 4, sekali dia tak start buat pun lagi rumah tu erghhh stressnyaaa..

Kalau area tu senang nak dapat rumah yang affordable takpe gak. Ni sume RM1.3k above je.. Nak dok Segambut adalah sangat serabut dengan cina2 okay.. Dahla kat sekolah pun ngadap students chinese, balik rumah bingit bunyi anjing plak, haihh.. NO No NO!

So hari ni aku suruh abang call balik tuan rumah tu, suruh confirmkan awal April ni boleh masuk ke tidak. Nasib baik la abang yang cool dan bertenang tu yang call. Kalau aku yang call, memang kena sembur lah uncle Shanker itu. Abang balik office semalam pun lambat2 je nak kasitau aku. Masa tengah baring2 peluk2 tu baru cakap slow2 haha dah tahu mesti aku hangin punye. Yelah, barang sume dah ready nak masuk dalam kotak dah ni tahu..

Kalau tak boleh masuk gak, terpaksa la guna 2nd option which is duduk je kat Segambut itu.. Memang ada satu rumah available untuk awal bulan April ni. Nak pindah bulan Mei memang aku dah start sarat dah time tu, plus nak tunggu bulan 5 tu, memang seksa la since banyak gila aktiviti bulan 4 ni. Dengan merentas desa nya, Bulan Anti Dadah nya, Belum masuk meeting2 lagi tu. Tak larat gila nak ulang alik Jln Klang Lama- Segambut especially time balik sekolah tengah2 hari rembang dengan jam lagik.. Oh nooooo T_______T

Takpe takpe bertenang2.. Hope uncle tu sempat siapkan rumah dia kalau tak aku hantar hantu anjasmoro pergi kacau ketenteraman hidupnya kekeke *tumbuh tanduk 5 inci*

Hm, sekarang ni mood nak shopping barang baby tiba2 memuncak pulak. Ceh, memuncak tu tak buleh blah.. Aku rasa since masuk Anakku hari tu la.. hoho.. Ni pun dah terorder cloth diaper CD.. Cadangnye nak beli sebulan 2-3 keping sampai la bersalin ni. Abang pun dah setuju untuk menguruskan CD tu sepanjang masa. Eloklah, aku malas gak sebenarnye.. hehe..

Ahad ni, macam nak ajak abang pergi F.O.S Ikano je.. Kat situ banyak baju baby kan.. Takpun pergi Reject Shop Midvalley tengok rompers2 comel.. hehe.. Ada rompers 3-4 helai pun cukup kot kan.. Yang penting ku suka yang ada ayat2 tu.. Yang lain2 nak tunggu warehouse sale Pureen this April. Wajib terjah tu. Sebab dengar2 review orang, memang berbaloi..

Hoih,, kenapa aku malas nak tepek gambar ye. Plain gile blog ni.. Hmm.. belasah la, bukan ada org nak baca ponnn..

Notakukukaki: Masalah besalin-di-mana insyaAllah hampir settle. Semoga aku membuat pilihan yang betul ameenn

Thursday, March 17, 2011

Preparation untuk newborn

Bismillah

Hai! =)

Lama tak update blog rindunyeeee.. Sampai tak tahu nak cerita yang mana satu.

Last Saturday, aku and abang balik Perak. Tapi mula2 tu pergi Ipoh dulu, Cousin kahwin. Ahad malam lepas reception sebelah lelaki, baru balik Manjung.

Sebab tak tahu nak buat apa, so aku ajak abang pergi Anakku and Manjaku, baby shop. Saje je nak usha2 barang baby, since kitorang berdua belum survey apa-apa lg barang baby. Aku survey kat internet je and dah beli breastpump Medela Freestyle, order terus dari UK. So, harga berganda2 murah dari yang kat Malaysia punya =)

Pastu aku survey carseat kat Japan auction, nanti akak tolong bid and nanti pos sekali dengan kontena kereta Abgyan. Aku ada mention tak yang Abgyan beli kereta kat Jepun? Beli AP students kat sana. BIL aku, Abg Fende tolong settlekan.

Tapi carseat tak dapat lagi. hoho..

Selingan: Alhamdulillah akak, BIL and their kids selamat dari earthquake and tsunami kat Jepun tu. Kakak cakap, jauh tempat tu dari diorang and diorang tak rasa pun EQ tu.. Pasal radiation tu, possibility untuk spread ke Hiroshima tu tipis kot, sebab diorang mmg jauh dari sana..

Berbalik kepada pengalaman pertama aku and abang masuk kedai baby hahaha sangat kelakar dan kesian okay.. Ibarat macam orang yang tak tahu muzik tiba-tiba masuk kedai gitar kekeke.. Kitorang tak tahu pun apa nak tengok. Mula2 tu aku tarik abang pergi tengok car seat sebab tu je yang aku tahu! hehe.. Abang plak diam je sepanjang dalam kedai tu. Dahla ada orang assist kitorang, and minah tu pulak kemain baik lagi kasi suggestion itu ini, terang itu ini, aku angguk je..

Aku siku abang, tanya nape senyap je. Abang jawab sabarla, tengah absorb ni.. Pelik la tengok baju kecik2 ni... hahaha.. means dia tak pecaya dia nak ada anak and takleh terima tengok baju baby kecik2 tu..

Lepas round2 10 minit tanpa tujuan dalam kedai tu, kitorang keluar camtu je dengan muka blur. Ye, aku pasti kitorang 2-2 pun muka blur gila time tu. Yang tu masa pergi kedai Anakku. Masa pergi Manjaku, takde orang assist and dah macam confident sikit so buat2 confident. haha kelakar. End up, kitorang tak beli apa2 pun, sebab rasa macam kena beli ke? huhu..

Hm, pregnancy update, I'll turn to 6th month nextweek. Minggu ni 23weeks. Berat naik banyak gilaaa nak pengsan aku. Dah naik dalam 6-7kg kot. Tu baru 6 bulan tu!! haaa nanges2.. Terus aku control makan. Takleh makan macam2 yang belemak. Makan buah2 and sayur2 kena banyak. Ceh, yo-yo-o je cakap padahal malam td baru je order domino's 2 bijik =P

Lepastu, this week aku dah skip pregnancy check-up kat P9 Putrajaya. Sebabnye Isnin baru ni, aku ada kat Manjung. hehe.. Aku dah malas la nak pergi situ.. and aku rasa, kalau pergi, mesti kena minum air gula sebab berat naik mendadak T_______T

Owh, a week before cuti sekolah aku balik Penang sebab datuk abang meninggal Innalillah.. We call him Ayahwan. He is 90 years old sila percaya. Tapi before ni sihat walafiat tak sakit teruk pun. Masa balik Penang tu, FIL cakap first baby janganla deliver kat gomen, dia suruh pergi private. As we expected hehe.. mesti dia tak kasi punyalah pegi gomen.

Tapi aku tak sure lah kot-kot dia nak support sikit ke kan hehe.. So, aku and abang BERCADANG nak pergi UMSC. Yang lain2 kat KL ni samada mahal sangat, or tak berapa boleh dipercayai sangat. Sape ada suggestion? Aku and abang blur, sebab tak tahu apa2 kan.. SIL aku pun tak survey yang kat KL. Dia pegi FPP Putrajaya. Lebih kurang macam UMSC jugak, private wing dia.

Antara sebab aku nak UMSC adalah sebab PPUM sebelah tu je. And doctors pun dari PPUM. So kalau jadi kes apa2 nanti, tak susah la, sebab gomen wing nye sebelah2 je.. Mula2 tu decide nak pergi UMRA shah alam sebab check up kat situ plus murah. Tapi lepas tanya2 orang, diorang cakap UMRA tu kalau ada complication sikit terus nak tolak pergi gomen. Dia nak yang normal without problem je. Or yang dari awal2 dah tentu2 kena operate, itu je dia terima. Terus reject la yg kat situ.

Owh, mama dah siapkan set tilam untk baby =)
So kitorang pun pergi kamdar cari kain cotton untuk dibuat sarung tilam. Abang pilih corak askar, aku pilih polkadot warna hijau putih hehe contra gila. satu sweet, satu ganas.. Belasah la.. sebab mama aku pun berkenan gila corak askar tu T.T
Tapi gambar tak ambil, nanti dah siap baru ambil gambar oke..

Okaylah, tiba2 takde mood nak cerita dah. hehe bai! =)

Saturday, March 5, 2011

Bertanya Pada yang Pakar

Bismillah...

hai! =)

Sepatutnya sekarang tengah busy buat report PPGB, tapi sebab malas, update blog la. Now aku sorang2 je kat bilik hotel, abang pergi hospital kat depan hotel ni sebab ayahwan dia nazak di ICU. Hope everything going to be fine.. Kesian tengok ayahwan tadi. Kalau aku nak duduk lepak2 kat sana pun tak selesa, sebab dalam ICU boleh masuk 2 orang je, yang lain melangut kat luar, and baca Yassin. FIL and MIL pun asyik tanya tak penat ke and suruh balik bilik rehat huhu.. Best ooo jadi menantu sulung =P

Oh ye, aku di Alor Star sekarang.. =)

Macam nak ajak abang pergi jalan2 kat Pekan Rabu sebab tak pernah pergi, tapi macam tak logik pulak nak bersuka ria. Nasib baik memang bawak homework datang sini.

Okay, berbalik kepada tajuk di atas. Mak teh abang (kira mak teh aku jugak la ye dak hoho) seorang pendidik juga. Tapi baru je pencen bulan 2 baru ni. Before pencen mak teh lecturer kat UiTM tapi before tu dia cikgu.

Apa yang bestnya, mak teh pun ajar kat sekolah majoriti chinese jugak yeay!! Terus tidak melepaskan peluang inteview mak teh tadi. Oh, yang lagi seronok ialah mak teh guru subjek prinsip akaun dan perdagangan. Selalunya, students yang amek subjek akaun ni budak2 kelas average ability and perdagangan low ability. Laaaagi la syok aku dengar makteh kasi tips macamana nak handle class..

Haaaa... nak dengar tak macamana?

Meh aku cerita. Ni aku tanya untuk subjek aku la sebab aku akan ajar subjek sivik dan moral, so makteh pun kasi la tips2 nak tackle students yang memang tak minat nak study ni.. Tapi aku rasa boleh je diaplikasikan untuk subjek lain pun.. Sukahati la nak buat ape pun kan, kita kan cikgu. Asal apa yang kita nak sampaikan tersampai, cukup. Kalau praktikal tu lain la kena ikut prosedur betul2..

Okay, tindakan pertama kita bila masuk ke kelas ialah memerhatikan pelajar dulu. Kalau agak2 memang kahaq (kahaq tu degil teramat kot) kita tanya mereka, kenapa tak minat belajar. Suruh diorang buat summary or point2 pun boleh, kenapa mereka tak minat belajar, or kenapa belajar ni tak best. Suruh diorang hantar pastu analyse la satu2 point tu.

Pastu next class diorang ialah motivate mereka. Dalam banyak2 point tu sebab yang wajib ada ialah 'sebab saya tak pandai' or 'sebab belajar itu susah' so pandai2 la kome susun ayat camne nak motivate budak2 ni. Contohnya cakapla jangan sekali2 cakap diri sendiri bodoh or tak pandai, semua orang ada kelebihan masing bla bla bla ala kome mesti tau punya kan nak cakap apa..

Dah selesai satu tips, tapi jangan harap budak2 tu nak berubah terus ye, takde maknenya lepas korang motivate tu deme nak rajin belajar. Tapi, maybe terkesan dalam 10% dalam hati sanubari budak2 ni. Bergantung kepada kehebatan korang menyusun dan menggoreng ayat2 motivasi tu la.

Next clas, suruh diorang buat karangan pasal diri masing2. Tak pun kalau kelas last yang kahaq tu, jangan harap la kan nak buat karangan. Nak buat sebaris ayat pun susah, so korang setkan butir2 diri mereka yang korang nak tahu. Ala, buat macam biodata tu. Tapi wajib tanya nama ibu bapa, pekerjaan ibu bapa, anak keberapa, berapa orang adik beradik, siapa idola@ orang paling disayangi, hobi, cita2. Yang lain2 tu korang hentam je la nak tanya apa pun.

Haa.. apa faedahnya kita suruh buat ni? Walaupun nampak simple je, tapi secara tak langsung korang boleh tahu and tafsir macam2 dari biodata ni. Contohnya pekerjaan ibu bapa: dapat tau status kewangan budak tu. Anak ke berapa dari berapa orang: dapat study psikologi dia, kalau anak tunggal kita tau la dia ni manja, apa nak semua dapat n sebagainya. Kalau anak tengah, no 3 dari 6 beradik ke, maybe pendiam kat rumah, kat sekolah nak memberontak ke sebab tu nakal sangat, dsb.. Orang paling disayangi: Kalau dia lebah keluarga, ibu bapa, means dia normal la.. Tapi kalau dia letak kawan dia ke, atuk nenek dia ke, means maybe dia ada masalah kat rumah macam tu la kot. Kita boleh predict ikut logik la kan benda tu, tak semestinya betul..

So, secara tak langsung kita dah mengenali budak2 tu dengan cara yang mereka tak sedar pun.. Suruh je diorang tulis biodata tu dalam buku latihan.. Bila dah kenal macam tu, maybe boleh membantu kita untuk handle budak2 tu nanti.

Hm.. apa lagi ye.. Mak teh cakap jugak, silibus dalam buku tu (bagi kes moral and sivik) tak payah ajar semua pun takpe. Just pick beberapa topik yang penting and topik yang fun untuk belajar. Ajar banyak2 pun buat apa, diorang bosan nanti. Dahla budak2 tu tak minat belajar. Yang tu tips simple je, korang faham kan cane nk buat, pilih topik yang menarik n buat pnp tu jadi fun. Makteh kata seboleh bolehnya tolong jangan talk and chalk. Lebihkan aktiviti contohnya kasi beberapa artikel berlainan kat setiap kumpulan, suruh diorang baca and cari nilai2 yang ada dalam artikel tu pehtu lakonkan nilai tu. Kalau jumpa nilai kasih sayang, lakonkan satu babak tentang kasih sayang. Jangan diorang belakon babak 'berkasih sayang' sudah... pengsan!

Sempat sembang tu je dengan makteh tadi. Takpe, tu pun aku rasa berguna jugak.. Hope berguna jugak kepada korang k!

Dah, nak tengok cerekarama ni, sorry malas nak tepek gambar. Bai bai bai! =)

Wednesday, March 2, 2011

The Gender

Bismillah...

Wahhhhh!! Nampaknya seminggu sekali je lah boleh update blog ni. Tu pun macam malas2 je. Tapi sebab agak sayang dengan blog ni, so kena tulis2 gak. Nanti makin lama makin banyak cerita tertangguh, lagi malas nak update! heee

Ohhhh.. berdasarkan tajuk entry ini... haks haks haks (gelak gedik) ye, aku da dapat tahu dah gender baby. InsyaAllah, IT'S A BOY!!!!


Hehe.. excited tau masa aku pergi private check-up last Saturday.. Baby kemain aktif lagi, pastu terkangkang kangkang nak tayang birdy ahaks. Sampai doc nak ukur dia punya panjang tulang belakang, paha, sume susah sebab kejap2 dia gerak hohoh.. Memang turun pak dia. Kenan askar2 nih.

Ukutlilit pinggang aku pun dah meningkat agak mendadak jugak la.. huhu.. sadis2..

Hm, last week aku ada masalah bengkak kat tapak kaki. Tapi bukan bengkak air macam orang yang tengah sarat tu.. Bengkak cane tah, pastu kalau nak bejalan sangat sakit. Tanya doc, rupanya sandal yang aku pakai tu design dia tak betul. Aku pakai sandal Hawkeye tu.. Lama gak kena bebel dengan doc. Balik2 dari check-up terus cari sandal baru. Rembat sandal Bonia hehe muflislaaa suami aku. Nasib baik baru lepas dapat gaji =P

Lepastu kan, aku bakal berpindah ke rumah yang lebih dekat dengan sekolah, and dekat jugak dengan tempat kerja abang. InsyaAllah, awal bulan 4 ni kami akan berpindah ke Dutamas, rumah sewa.. Harap2 berbaloi and selesa lah kami pindah ke sana, sebab jarak aku and abang nak g sekolah and ofis hanya 10min je. Abang tu kalau tak jam la. Kalau jam maybe dalam 30min kot. Takpe, boleh terima lagi.. Tak sabarnya nak pindah, sebab sekolah aku tu sukaaaa sangat buat meeting itu ini pastu sampai rumah dah dekat pukul 4 stressnya!!

Hm, update tentang sekolah, biasa2 je. Eh, tapi semalam ada cikgu mengamuk tau kat staff room. Cikgu lelaki. Kecoh jugak laa.. hehe.. Puncanya, aku malas nak cerita boleh tak.. heee.. Tu je yang menarik minggu ni hehe.. Hm, okayla, sangat fenatttt...