Tuesday, January 4, 2011

Tiba tiba Rasa Nervous

Bismillah...


Tadi, bukak2 je facebook, Bella kasi link pengalaman orang bersalin yang detail gila dia cerita. Tahniah Bella hang berjaya buat I cuak okay.. huhu T.T


Lepastu, SIL pulak inbox ajak plan untuk pergi antenatal class end of this April. Pujuk2 dia jomla la pergi bulan Mei, tapi dia cakap tak boleh sebab dia dah sarat sangat time tu nanti.. Her due date is early Jun.


Tiba2 rasa nervous! Mak aih... kenapakah... aku kena beranak keeee.. oh no kamu.. 


Sebenarnya before ni aku terbayang yang indah2 je.. Nanti nak pergi scan nak jumpa baby, nak dengar heartbeat baby.. Lepastu nak makan sedap2 (berdoa semoga aku dah sihat dan bebas dari morning sickness).. Lepastu nak shopping barang baby.. Nak breastfeed baby.. hehehe.. 


Cousin aku yang kat rumah, Yani pun sama. Dia dah 32weeks sekarang. Tiap kali chat dengan dia, mesti cerita dia takut nak dekat due dah ni.. Nanti sakit macamana la rasanya.. hoho.. nervous lagi di situ..


Hehe.. tapi kejap2 je rasa nervous tu.. Sekarang normal balik. Yelah, kena la sediakan mental jugak kan ke arah itu.


Hm, good to know, my senior n dorm mate masa dorm F3 dulu pun pregnant jugak! Tapi awal lagi dari aku, dah 4 month. Boleh share macam2 nanti. Best2.. Kak ima pun duduk Shah Alam je.. dekat je..


Hm lagi, alhamdulillah, syukur sangat2, abg day at last dapat bertukar ke Manjung. Dia boleh start kerja next month, tapi Kak Nurul, my SIL baru je kasi 3 month notice, so pindah lewat sikit, bulan 4.. She's a lecturer kat KLMU. So, kat Manjung, IPTA/IPTS berhampiran tak tawarkan kursus yang dia ajar tu. So she dicided to continue her study.. PhD plak. Sambil2 tu boleh buat part time kasi talk ke kursus ke.. 


Lega sangat, at last ada orang boleh teman mama. But, they do not stay with mama, probably duduk kat mama's other house yang sekarang sedang disewakan. Tapi tak jauh pun, tak sampai 5 minit kalau naik kereta.


Sekarang berharap my cousin Yani pulak semoga dapat bertukar ke Melaka ikut hubby dia. Diorang dah kahwin since Dicember 2009. Both kerja UniKL (Lumut & Melaka) tapi tak boleh bertukar kerja dengan alasan mengikut suami sebab UniKL tak menggalakkan perkahwinan sesama staf. Boleh? So, kena tunggu kosong je lah. Hubby dia tak boleh tukar sini sebab he is a lab assistant and post tu takde kat Lumut (which is marine-based) mana nak ada lab kimia kan? huhu..


Memang Yani is such a strong STRONG and STRONG person weh.. Tambah2 she is now pregnant.. Lonely without hubby! Aku tak dapat bayangkan la kalau abang duduk jauh.. Fuh, tiada tempat bermanja. Sedih....


Harap sangat dia dapat pindah Melaka..


Kalau la, KALAU LA, KALAU LA aku ditakdirkan dapat posting kat tempat yang tak memungkinkan aku dan abang duduk bersama, aku akan pergi tak korang agak2? pergh, nauzubillah..


Tapi kawan PTD abang yang kerja kat KPM cakap, sebenarnya diorang ada pekeliling yang menyatakan kalau dah kahwin, sepatutnya dapat posting berhampiran dengan suami. Dia cakap, kalau dapat jauh, boleh kasi tahu kat dia, dia boleh tolong backing. Huu.. lega sikit.. Tapi, kenapa still masih ramai yang dah kahwin tapi kena posting jauh2 dari suami ye? Adakah sebab suami diorang bukan kakitangan kerajaan? Tahla..


Hm, entry ni pointless kan? Nampak sangat emosi aku tak stabil. Aku rasa puncanya ialah TV kecik kat umah aku ni. TV ni memang boleh masuk muzium keluarga En. Zainol (FIL aku) dah aku rasa. Dia punya sewel memang tahap kena kasi penampar je. Serius ni.. 


Dia selalu berbunyi macam tv yang dah habis siaran tu. Bising gila. Tapi gambar okay je. SOund je trouble. So kalau nak betulkan dia, ko kena kasi penampar satu kali kat pipi (tepi) dia. Kalau penampar abang kena sekali terus normal. Kalau penampar aku banyak kali pun dia sewel lagi. Sampai satu tahap aku rasa nak tampar guna lesung batu je. Selalunya dah fade-up, aku tutup tv, terus tido. 


Nak beli tv lain, tapi aku macam malas lagi. Sebab aku nak tahu penempatan dulu, kalau tak kena pindah, baru la nak set up rumah cantik2, pasang astro semua. Kalau kena pindah, lepas pindah baru nak beli tv.


Abg pulak tak kisah pun pasal tv ni. Sebab dia tak layan tv pon. Layan buku je..


Laptop, kau jangan buat hal ye..

8 comments:

Mama Rayyan said...

LYnn,sume org sure takut first time nak bersalin ni..he3.akak dulu pun sama gak,makin dekat makin takut walaupun kadang2 harap baby kuar cpt sbb tak larat nak bawak perut tp masih terpikir mcm ne la nak kuarkan baby ni.nanti bila dah 7@8 bln byk2 berjalan,insyaallah mudah bersalin nanti.

Noor Nabila binti Jasni Teoh said...

haa....btul ckp senior mama rayyan kite tu! haha..hehe...ko announce nama aq lynn! haha...ntah cmne aq terjumpe mende tu..click punye click..haha...xpe, sharing is caring, when the time's come, my turn plak insyaAllah...wlu pe pon insyaAllah pengalaman itu la penghapus dosa kita n also the mom's feeling will come..hehe...poyos la aq cakap.dah malas meroyan disini.

nway, last 25th and 26th dec aritu aq g manjung, lumut..hoho..sepupu kawen..mmg itw tu aq teringat kat ko je..ikut jalan lama..mmg betul la ko cakap xtahan naik kete ikut jalan tu..hehe..sepupu aq tu rumahnya kat kampung baru xsilap, taman manikavasagam..haha...kalau xsalah la bunyinye, tapi cmtu la, india2 ckit..haha...hehe...sempat la beli ikan bilis bagai kat lumut tu~>.hoho

lynntaib said...

kak Nurul: sekarang asyik doa baby sihat dan sempurna cukup sifat je. cuak niiii... hoho

Bella: Hehe okay, nanti kalau jumpa pape info lagi, kasi link kat aku yek. aku suka! hoho..

kg baru tu kat sitiawan kan. pernah dengar la taman tu. huhu.. rumah aku kt pekan2 sikit, xjauh dari kamdar. weh, ikan bilis pangkor mmg best, rangup.

Bella, aku tengok pic ko hari tu, macam kenal la one of ur aunt (kot). Dia cikgu kat kuala kangsar kan? pernah ngajar samada sekolah Muzwin, Clifford or Datin Khadijah. tak igt la. Cikgu Teh kan. ke dia ada anak yg sekolah muzwin eyh.. dulu aku sekolah kat muzwin. mak aku ngajar datin. tak igt kat mana aku kenal. hoho

Noor Nabila binti Jasni Teoh said...

what?u know her?perfectly!!! she is my aunt, my mom's twin...hehee..they are twinsss....hehehe...aunt rapat sgt la tu wehhhh..hahahah..sgt kecil dunia ini...skang mak teh ngajar matrik gopeng...time kenduri tu tdo ngan makteh sambil gosip2 ngumpat2...hoho

lynntaib said...

bestnyeee.. ade twin! nant ko blh dpt baby twin. nak jugekk.. hoho

tulah, aku tgk mcm familiar je, tp x igt mana aku kenal. probably kwn mak aku yg sama2 ngajar sekolah datin, or anak2 dia pernah jd kwn aku (sekolah muzwin) or kawan abg aku (sekolah clifford). tp aku rs mcm bukan cikgu sekolah muzwin. ye tak? ko xtau ke dl ms ko sek rendah, makcik ko ngajar sekolah mana. heheh

Noor Nabila binti Jasni Teoh said...

hehe..amin...ko mcm x je...dah scan kan?haha..next time maybe?hoho

hehe..aq lupe dahla die ngaja sek mane..sume tu aq prnh dgr..n anak2 die ade je sek2 tu..clifford yg anak sulung, laki, tapi baya kite sulung tu..then datin ti anak2 perepmpuan die...muzwin tu aq xbrape nak ingat sgt..nanti la aq tnye ye! insyaAllah selalu gak kitrog bleh jumpe sbb anak2 die skang kat Uitm ade alam shah putrajaya ade yg sulung keje kat kampung melayu subang tu..so selalu gak die trun cn tdo rumah mkcik aq kat puncak alam tu..xpon bile die on9 fb aq tnye die ye..insyaAllah..hehee..nama mak hang pe?nnt aq tnye..sng nak bercerita..hehe

lynntaib said...

hoho.. okay, nama mak aku Ramlah bt Yusoff =)

lynntaib said...

tak pun ko tunjuk je link FB mak aku, kot2 dia kenal. hehe.. Ada kat profile FB aku, under parent